HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

6. ljetna škola učeničkog zadrugarstva

Na otoku Prviću u odmaralištu "Požega" u Prvić Luci,  od 4. do 11. srpnja održana je 6. ljetna škola učeničkog zadrugarstva za mlade zadrugare Osječko-baranjske županije. 

Mladi zadrugari iz osnovnih, od 5. do 8. razreda, i srednjih škola, sudjelovali su na ljetnoj školi temeljm sudjelovanja svojih učeničkih zadruga na županijskoj smotri u Osijeku.


Za sudionike ovogodišnje Ljetne škole organizirane su kreativne radionice:

- Oslikavanje platnenih vrećica i majica
- Izrada pletenih narukvica i ogrlica
- Modelarstvo - izrada zidnog podsjetnika
- Mirisne vrečice od lavande
- Filcanje sirove vune
- Izrada ukrasa SIZZIX mašinom
- Izrada ukrasnih vješalica od prirodnih materijala

 
Radionice su vodili voditelji učeničkih zadruga Osječko-baranjske županije: Ivana Kardo, voditeljica Podružnice Osječko-baranjske županije i UZ Eko-ernest, OŠ Ernestinovo, Zvjezdana Bogdan, voditeljica UZ Strossmayer, Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova, Mario Jager,  voditelj UZ Krežmolina, OŠ Franje Krežme iz Osijeka i Blanka Horvat, tajnica HUUZ-a, i stručne suradnice u HUUZ-u Martina ŠvarbićĐurđa Tesla.

Radionice su održavane u prijepodnevnim satima a vrijeme od ručka do večere bilo je ispunjeno kupanjem i sunčanjem na plaži u Šepurinama, plesom na terasi Odmarališta zajedno sa sudionicima ljetne škole HSCB-a. Voditeljica Ivana Kardo sve je naučila koreografiju zabavnog plesa u kojem su mogli sudjelovati svi sudionici. Mladi zadrugari posjetili su i Memorijalni centar Fausta Vrančića u Prvić Luci.

Na kraju je organizirana izložba radova na koju su bili pozvani mještani i gosti ovog prekrasnog mjesta, kao i gosti odmarališta. Svi posjetioci izložbe bili su ugodno iznenađeni viđenim radovima i pohvalili su sudionike i voditelje.

6. ljetnom školom bili su jako zadovoljni i mladi zadrugari koji su ukratko opisali svoje utiske.
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.