HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

Aktivnosti UZ "Sunce", GOŠK Varaždin

Ponosimo se sudjelovanjem u aktivnostima projekta PriDruŽi se - prirodoslovno, društveno, životno u kojem sudjelujemo u ime naše škole. Nositelj projekta je udruga URIP - Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva, a partneri na projektu su naša škola i Varaždinska županija. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.

U sklopu projekta održano je više radionica na kojima smo stekli znanja i vještine potrebne u proizvodnji eteričnih ulja, izradi sapuna, krema, balzama, osvježivača i sl. proizvoda (slike 1. - 4.),  naučili smo ponešto i o elementima marketinškog spleta te smo organizirali Sajam učeničkih zadruga u našoj školi na kojem je naša zadruga predstavila proizvedeno na održanim radionicama (slika 5.).

Jedna od aktivnosti koja nas je posebno razveselila i shvatili smo je i kao nagradu za naše sudjelovanje u projektu je edukativna ekskurzija u sklopu koje smo posjetili Srednju školu Petrinja (koja je bogato opremljena različitim praktikumima i dobar je primjer poduzetništva na djelu), obišli smo i Županijsku smotru učeničkih zadruga Sisačko-moslavačke županije koja se održavala u parku u blizini škole, posjetili smo lončarstvo Val (gdje su se neki okušali u radu s lončarskim kolom) te OPG Marčinko koji se bavi uzgojem i preradom aronije.

Ova ekskurzija bila je stvarno jedno dobro iskustvo, a i dobro smo se zabavili! (slika 6.).
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.