HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

Erasmus+ projekt u OŠ Bartola Kašića u Vinkovcima

Nakon uspješnog sudjelovanja u Comenius projektu WET, Water Europe' Treasure i Erasmus+ projektu Young citizens of Europe – our future, The path of knowing, growing and understanding, Osnovna škola Bartola Kašića sudjeluje u novom dvogodišnjem Erasmus+ projektu. Projekt finincira Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe EU.

Naši partneri su škole iz Grčke (1st Gymnasium of Cholargos), Italije (Scuola secondaria di Primo Grado „G. Carducci“), Poljske (Gimnazjum nr1 im. Krola Boleslawa Chobrego w Łęcznej) i Slovenije (Osnovna šola Dolenjske toplice).

Teme projekta su briga za zdravlje, razvijanje zdravih prehrambenih navika i poduzetništvo. Današnje brze društveno-ekonomske promjene nameću potrebu razvoja poduzetničkih vještina od najranije dobi. Učenici će sudjelovati u nizu aktivnosti koje će im pomoći da razviju sposobnost suradnje, vještine planiranja, organiziranja, ustrajnost u radu, vještinu prepoznavanja vlastitih prednosti i slabosti. Učenici će posjetiti uspješne mlade poduzetnike u gradu i okolici.

Važnu ulogu u projektu ima Učenička zadruga „Perunika“. Članovi zadruge će izrađivati razne proizvode: keramiku, zlatovez, kreme od ljekovitog bilja, ukrase za blagdane, itd.

Jednako važan je i razvoj vještina korištenja informacijskom tehnologijom i komuniciranja na engleskom jeziku.
       
Skup koordinatora je održan u Poljskoj a logo neše učenice Ane Ešegović izabran za logo cijelog projekta. U veljači 2017. su četiri učenika i tri učiteljice bili su na skupu u Italiji. Na tom skupu smo predstavili rad naše Učeničke zadruge „Perunika“ i prodavali naše proizvode.

Od 21. do 27. travnja 2017. skup pet partnerskih škola se održava u Vinkovcima. Škole će predstaviti proizvode svojih zadruga na Sajmu zdravlja.
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.