HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

ISKRA, OŠ Ferdinandovac, Ferdinandovac

Početak učeničkog zadrugarstva u Osnovnoj školi Ferdinandovac datira od 1957. godine. Uz promjenjiv uspjeh, učenička zadruga djelovala je do predratne školske godine 1990./1991. Zadruga je objedinjavala rad dviju sekcija, ratarske i povrtlarske.

Prekid u radu zadruge trajao je do školske godine 2001./2002., iako je i u tom razdoblju postojala skupina izvannastavnih aktivnosti Male vezilje čiji su rad  i sadržaji slični današnjim aktivnostima učeničke zadruge. Na sjednici Školskog odbora održanoj 20.9.2001. godine donesena je Odluka o obnovi učeničke zadruge i Pravila učeničke zadruge. Zadruga je osnovana kao interesna učenička organizacija sa četiri radionice: cvjećarskom, voćarskom, radionicom  Male vezilje i Kreativnom radionicom. Zadruga je dobila i novi naziv – Iskra. Naziv je izveden povezivanjem početnih slova gesla naše zadruge koje glasi: Ideje – Stvaralaštvo - Kreativnost – Rad.

U okviru učeničke zadruge djeluje pet radionica: Tekstilna, Modelarsko-ljevačka, Ekološka, Termotiskarska i Drvodjeljska radionica.

Glavni ciljevi zadruge usmjereni su na stvaranje pozitivnog i otvorenog okruženja za ideje i kreativno izražavanje svakog učenika te oblikovanje tih ideja u konačan proizvod koji ima novu vrijednost. Ovakav pristup u proteklom razdoblju rezultirao je nastankom brojnih proizvoda i inovacija koji su zapaženi na sajmovima i smotrama.
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.