HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

MRAVLJI LAV, OŠ Đurđevac, Đurđevac

U Osnovnoj škola Đurđevac 27.2.1957. godine  osnovna je učenička zadruga koja 1993. godine prestaje s djelovanjem. Osnovna škola Đurđevac s voditeljicom  Martinom Lovrak Ivanov ponovno pokreću učeničku zadrugu pod imenom Učenika zadruga Mravlji lav.

Unutar zadruge djeluje 14 grupa. Ukupno zadruga ima 160 članova od čega je 127 učenika te 33 učitelja i ostalih članova izvan škole.

Voditelj / sekcija
1. Iva Beljan - Mala eko grupa
2. Marina Patačko - Mali kreativci
3. Kamile Bućan - Likovna grupa
4. Katarina Ređep - Vrijedne ruke
5. Irena Kovačić - Kreativna družionica
6. Darija Car - Engleska radionica
7. Maja Huzjak - Mali kreativci
8. Branko Maznik - Vjeronaučna grupa-
9. Nataša Mikuš - Mali fizičari
10. Zoran Vidaković - Likovna grupa
11. Jelica Mrak - Vjeronaučna grupa
12. Milan Kos - Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina
13. Sanja Flajs Vidaković - Keramička skupina
14. Maja Šalamon Nemet - Foto i video grupa

Naša zadruga ima izrađen pečat i grb prepoznatljiv po mravljem lavu za područje Đurđevca. Kod izlaska na teren učenici imaju akreditacije i majice s kojima predstavljaju našu učeničku zadrugu i našu školu.

Učenička zadruga Mravlji lav je od svog početka 2017. vrlo aktivna. Svake godine zadruga predstavlja svoje radove na raznim manifestacijama škole, grada i Koprivničko-križevačke županije. Na školskim manifestacijama tu smo prisutni na božićnoj priredbi, u proljeće za Pozdrav proljeću i Danu škole. Na manifestacijama izvan škole u organizaciji Grada Đurđevca to su bili Dani meda, Zlatna jesen na kojoj je naša zadruga osvojila 3. nagradu za svoj štand, Božićni sajam, Dani cvijeća i Đurđevo. Redovito svake godine sudjelujemo na Danima voća u organizaciji Koprivničko-križevačke županije.

U našoj zadruzi učenici mogu naučiti modelirati glinu i peći keramiku, šivati na šivaćoj mašini ali i ručno vesti po šabloni. Također mogu izrađivati ambalažu za proizvode od kutija do kuverti i čestitaka, koristiti pirograf na drvenim materijalima, koristiti pilu, brusilicu kod izrade drvenih tvorevina.  Naši učenici izrađuju razne predmete od prirodnih materijala- slama, vinova loza, izrađuju svijeće, sapune, izrađuju prirodne bukete, mogu naučiti kako razmnožiti cvijeće i brinuti se o njima, bave se profesionalnom fotografijom i tehnikom Photo transfer. Svaka godina nosi nešto novo, nove ideje, nove grupe, nove učenike, nove vještine i znanja.
Biti član naše zadruge je čast jer osim što učenici svojim trudom mogu steći nove vještine i sposobnosti oni imaju i razne popuste koje mogu ostvariti pokazivanjem članske iskaznice naše zadruge. Jedna od popusta je popust na ulaznice na bazene. Lokalna zajednica je prepoznala rad učenika i tako ih podržava kao i raznim donacijama u materijalima za rad.
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.