HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

Međunarodna suradnja učeničkih zadruga 2016.

U okviru programa Međunarodne suradnje 57 učenika i voditelja učeničkih zadruga iz 19 učeničkih zadruga s područja Zagrebačke županije boravili su od 23. do 25. svibnja  u posjetu iseljenim Hrvatima u Mađarskoj.

Sudionici su posjetili dvojezičnu školu u Bizonji gdje 89 učenika sluša nastavu na hrvatskom i mađarskom jeziku. Domaćinima u Bizonji priredili su radionice izrade samoborskog kraluša, izradu žumberačkog veza, slikanje na svili i izradu tradicijskog nakita Turopolja. Za učenike iz Zagrebačke županije škola u Bizonji prezentirala je učenje hrvatskog u školi prema svom programu te sportske radionice s tradicijskim igrama tog kraja. Osim toga, domaćini su organizirali zajedničko druženje odraslih i djece na kojem su se međusobno učili hrvatskom i mađarskom jeziku.

Također, se  posjetilo gradić Mosonmagyaróvár, arheološki muzej i interaktivni znanstveni centar Futura gdje su bili izloženi izumi Nikole Tesle. Nakon toga, u Slovačkoj se posjetilo seosko gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom tradicijske majolika „R“ keramike i na kraju se posjetilo i glavni grad Bratislavu.
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.