HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

PČELICE, OŠ "Kardinal Alojzije Stepinac", Krašić
Učenička zadruga Pčelice osnovana je 1966. godine. Imala je prekid rada 1990. godine. Obnova rada nastupila je 2004. godine. Učenici sudjeluju u mnogim aktivnostima koje nudi Učenička zadruga Pčelice, a danas broji stotinjak učenika podijeljenih u osam sekcija:1. Cvjećari - voditeljica Branka Tesla
2. Eko dizajneri - voditeljica Nataša Horvatić
3. Eko skupina - voditeljica Katarina Gatarić
4. Etno skupina - voditeljica Dragica Cvetan-Žakula
5. Likovna skupina-keramičari - voditeljica Martina Štengl Šoić
6. Mladi kreativni poduzetnici - voditeljice Tamara Vučković i Nataša Hrenek Širanović
7. Pčelari - voditelj Željko Koritić
8. Voćari - voditelj Zoran Ilić

Voditeljica učeničke zadruge Pčelice je Nataša Horvatić.

U
čenička zadruga aktivno sudjeluje na smotrama i susretima zadruga, priprema izložbe, organizira prodaje proizvoda, predstavlja projekte te svojim radom obogaćuje kulturnu i javnu djelatnost škole. Obilježavamo važnije događaje kao što su Dani kruha, Božić, Stepinčevo, Uskrs, Dan planeta Zemlje, Dan škole... Sve sekcije sa svojim voditeljima nastoje razvijati vještine, znanje i motoričke sposobnosti učenika.

1. Cvjećari - učenici se brinu o ljekovitom bilju i mednim cvjetnim vrstama, izrađuju prigodne aranžmane za Jesenske svečanosti, Božić i Uskrs te izrađuju mnogobrojne ukrase od ekoloških materijala.

2. Eko dizajneri - učenici uključeni u grupu stječu dodatna znanja iz ekologije kroz razne aktivnosti i projekte estetskog, ekološkog i humanitarnog sadržaja. Kod učenika se razvija kreativnost te potiče praktični rad. Tijekom godine izrađuju se etikete i popratna ambalaža za proizvode Zadruge, izrađuju se čestitke, adventski vijenci, straničnici, nakit, proizvodi od kartona i papira, razne kutije, ukrašavaju se staklenke… Učenici sudjeluju u radionicama gdje stvaraju nove proizvode od recikliranog materijala koji prikupljamo u školi. Eko-dizajneri sudjeluju i u izložbeno-prodajnim štandovima prilikom svih manifestacijama na kojima se  naša Zadruga predstavlja kao svojevrsna podrška ostalim skupinama naše škole.

3. Eko skupina - učenici Eko grupe brinu o uređenju školskog vrta. Sade biljke i održavaju postojeće. Brinu se i za školski atrij u kojemu imamo kornjače, žabe, pjegave daždevnjake i različito bilje. U vrtu njegujemo i zaštićene biljke, poput božikovine, tise, proljetnica...Ove školske godine u planu je sadnja povrća i izrada „vegete“. Ušli smo u eko-program škola, pa nastojimo održati školu čišćom. Recikliramo stari papir i staklo i organiziramo akcije prikupljanja starog papira, plastike, starih baterija... Održali smo akcije čišćenja Kupčine.

4. Etno skupina - učenici Etno skupine, vezilje i vesci, izrađuju tehnikom vezenja žumberački vez. Izrađuju suvenire u vezu: čestitke, privjeske, stolnjake, nadstolnjake, označivače stranica knjiga... Izdali su brošuru „Vezak vezla“ sa šablonama po kojima učenici izrađuju razne vezove za koje su u puno navrata dobili priznanja Ekološkog društva Žumberak i Zagrebačke županije.

5. Likovna skupina -keramičari - učenici Likovne grupe- keramičari bave se izradom suvenira za Krašić i raznih proizvoda u keramici, oslikavanjem zidova unutar škole, estetskim uređenjem unutrašnjeg i vanjskog prostora škole. Dobili su nagradu za projekt „Hižica moja“. Projektom su kroz brošuru prikazali stare kuće krašićkog kraja sa željom da podsjete širu javnost na njihovu važnost u očuvanju hrvatske kulturne baštine. Uslijedio je projekt "Biljke mog kraja". Kako naš kraj pripada parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje, prekriven je rijetkim, zaštićenim i raznim ljekovitim biljem. Prikupili smo informacije o biljkama i osmislili keramičke proizvode s njihovim motivom. U dvorištu škole otvorili smo za javnost Park pčela, koji sadrži košnice i drveće i biljke koje obiluju peludi. Sadimo biljke u parku i tako upoznajemo učenike o važnosti biljaka za zdravlje.

6. Mladi kreativni poduzetnici - cilj grupe Mladi kreativni poduzetnici je razvoj poduzetničkog duha i poticanje poduzetničke kulture mladih. Učenici rade i ukrašavaju razne predmete u decoupage i ostalim tehnikama (ukrašavaju i izrađuju predmete od recikliranih materijala poput staklenki, kartonskih i drvenih kutija, staklenih i plastičnih flaša, konzervi, stare tkanine i sl). Učenici su radili na Projektu „Za zelenu dolinu kardinala“ gdje su oslikavali prirodnu tkaninu (žutica) i radili unikatne platnene vrećice.

7. Pčelari - košnice se nalaze u dvorištu škole, a ponosimo se uzgojem pčela i proizvodnjom ekološkog meda, propolisa i voska. Bagremov med je 2005. godine na ocjenjivanju Pčelarske udruge Lipa osvojio zlatnu medalju. Učenici rade na višegodišnjem planu uređenja Parka pčela u vrtu naše škole.

8. Voćari - učenici u školskom voćnjaku uzgajaju i brinu se za lozu, jabuke, trešnje, šljive, pitome kupine, lijeske, dunje i kruške, skupljaju šipak i lipu po obližnjim šumarcima te suše za čaj. Od prikupljenih plodova u školskoj kuhinji priprema se pekmez koji poslužujemo našim učenicima. Novčana sredstva koja se zarade prodajom služe za nabavku novih materijala, a pomažemo i u raznim humanitarnim akcijama. Pomažemo učenicima slabijeg imovinskog stanja, sudjelujemo u akciji prikupljanja pomoći Škole za Afriku.

Školski vrt, voćnjak i okoliš škole redovito su održavani i obnavljani. Naš školski vrt je 2010. godine dobio nagradu za najljepši kontinentalni školski vrt.


 


Voditeljica učeničke zadruge: Nataša Horvatić
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.