HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

Popis članica:

PRIZIDNICA, OŠ Slatine, Slatine

Učenička zadruga Prizidnica
Učenička zadruga osnovana je godine 2000. godine (iako je postojala i od 1956. - 1976. godine, što doznajemo iz školskog Ljetopisa, nakon čega je prekinut njen rad), kada Školski odbor na prijedlog ravnateljice donosi odluku o njenom osnivanju. U rad zadruge uključeni su svi učenici škole, s tim da se učenici prvog razreda tek upoznaju s radom zadruge, a učenici od II. do IV. razreda vrše lakše poslove. Učenici viših razreda vrše sve poslove u masliniku, zajedno s razrednicima.

Zadruga ima pet sekcija:

1. Školski vrt (voditeljica Antonela Rađa) - Od blatne površine pred predivnom školskom zgradom, zadrugari su napravili pravu malu zelenu oazu, koju su stručnjaci proglasili Najljepšim školskim vrtom osnovnih škola primorsko-dalmatinskog pojasa. Vrt se od tada redovito obnavlja, čisti, te za uspješno njegovanje školskog vrta na školi vijori pored Zelene i Cvjetna zastava.

2.  Maslinarstvo (voditeljica Jasna Šapina) - S proizvodnjom ulja počelo se školske godine 2000. U početku je prinos bio malen, a sljedećih godina pa do danas zadrugari se mogu pohvaliti količinom i kvalitetom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 2005./06. šk. god. proizveli su 80 l ulja i dobili nagradu ŠAMPIONA među ekstra djevičanskim maslinovim uljima. Od 202 uzorka maslinovog ulja, ulje koje je u uljari u Marini proizvedeno od školskih maslina, proglašeno je šampionom Noćnjaka 2006. godine, te su učenici škole osvojili šampionski pehar, uz zlatnu medalju za kvalitetu! Pozitivan trend se nastavlja i dalje, nizom priznanja koja krase školu. Ovakvoj kvaliteti ulja zasigurno doprinosi redovito održavanje maslinika: rezidba, košenje trave, ali i gnojenje organskim, ekološkim  gnojivima. Tako dobiveno ekstra djevičansko maslinovo ulje se pakira u tamne boce, kako bi što duže zadržalo svoju kvalitetu. Koristi se za promociju škole te zahvalu osobama zaslužnima za pomoć u masliniku.

3. Likovna sekcija (voditelj Tomica Jadronja) – bavi se izradom prigodnih dekorativno upotrebnih predmeta, suvenira, tradicijskog nakita, škrinja, pakiranjem proizvoda, te osmišljavanjem i ukrašavanjem ambalaže.

4. Eko - etno sekcija (voditeljica Željka Ninčević) - bavi se očuvanjem tradicije i prirode, kroz oživljavanje starih zanata, te očuvanje prirodne i kulturne baštine našeg mjesta, a sve kao dio velikog projekta Slatinska baština, koji se provodi u školi već nekoliko godina. Od školskog maslinovog ulja proizvode se eko-sapuni sa eteričnim uljima te ulje gospine trave, prikupljaju se stari predmeti koje su Slatinjani nekad upotrebljavali u kućanstvu, te se uči o prošlosti i načinu života kojim su živjeli njihovi djedovi i bake.

5. Turistička kultura (voditeljica Ljiljana Jelinić) –  integrirana je kroz sve sekcije. Bavi se promoviranjem našeg mjesta i proizvoda naše zadruge s ciljem poboljšanja turističke ponude. U okviru rada ove sekcije, osmišljen je i izdan prvi turistički vodič mjesta Slatine na engleskom i talijanskom jeziku, a u planu je i prijevod na poljski i njemački jezik. Školi je dodijeljena diploma Škola prijatelj baštine i turizma - za dugogodišnji kreativni i inovativni rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja.

Za sve što planiramo i što bismo željeli učiniti da unaprijedimo rad naše zadruge, te za sve postignuto moramo zahvaliti entuzijazmu učitelja i roditelja, koji ga onda prenose i na djecu. Zadruga redovito sudjeluje na različitim izložbama, lokalnim sajmovima i smotrama učeničkog zadrugarstva. Tako se svojim proizvodima predstavila u Primoštenu, Kaštel Starom, Biogradu n/m, Filip-Jakovu, Bliznoj, Poreču, Vrgorcu, Kaštel Lukšiću, Trilju, Dubrovniku, Puli, Poreču, Trogiru, Zagrebu i Splitu.

Voditelji pojedinih sekcija se stručno usavršavaju radom u radionicama u organizaciji HUUZ-a,  Zajednice tehničke kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje i MZO-a, te redovito surađuju sa Poljosavjetodavnom službom u Trogiru, Zadružnim savezom u Splitu te različitim udrugama maslinara.


Tomica Jadronja, voditelj zadruge


Adresa:
Učenička zadruga Prizidnica

Osnovna škola Slatine
Put Lovreta 1
21224 Slatine
e-mail: ured@os-slatine.skole.hr
Web: http://os-slatine.skole.hr
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.