HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

TILIA, OŠ "Prof. Blaž Mađer", Novigrad Podravski

Učenička zadruga Tilia osnovana je 2013. godine. Djelovanje zadruge odvija se kroz pet sekcija:


1. Spretne ruke (voditeljica Danijela Bakovljanec) – sekcija se bavi izradom ukrasnih i uporabnih predmeta i pakiranjem proizvoda. Također, ova sekcija se bavi pripremama za sajmove i smotre te predstavljanjem naše zadruge.


2. Cvjećarska sekcija (voditeljica Jasminka Hrenić) – sekcija se bavi izradom prigodnih ukrasnih i uporabnih predmeta. Radovi ove sekcije prodaju se na sajmovima i izloženi su na smotrama.

3. Etnomuzikološka sekcija (voditeljica Sanja Kovačić) – sekcija se bavi očuvanjem kulturne baštine našega kraja njegujući tradicijske običaje, izrađujući predmete kako su to nekad naše bake radile. Sekcija organizira radionice na kojima gostuju razne gošće koje učenike upoznaju s tradicijskom izradom pisanica, cvijeća od papira... Radovi ove sekcije prodaju se i izloženi su na sajmovima i smotrama.

4. Karitativna skupina (voditeljica Marijana Ćorić) – sekcija se bavi humanitarnim radom i osvješćuje kod učenika važnost pomaganja i suosjećanja prema drugima.

5. Foto i novinarska sekcija (voditelj Petar Krešimir Jurenec) – fotografiranje te pisanje članaka za web stranice škole, ljetopis učeničke zadruge…

Zadruga rado i aktivno sudjeluje na sajmovima i smotrama. Prijašnjih godina bavili smo se sadnjom ljekovitog bilja (kamilica, neven, lipa, kopriva, aronija itd.) te smo izrađivali čajeve, sapune, džemove, kompote i kreme. 2018. godine naša je škola dobila status Eko škole te smo odlučili da ćemo i djelovanje zadruge ubuduće usmjeriti prema eko proizvodnji. Od sada se bavimo izradom ukrasnih i uporabnih predmeta od papira ili svega onoga što pronađemo u prirodi (češeri, grančice, čokoti, otpad koji možemo iskoristiti). Zadruga se redovito odaziva i na razne humanitarne akcije. Tijekom cijele godine sakupljamo plastične čepove za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, Čakovec. Svjetski dan jabuka obilježavamo prodajom jabuka u holu škole, a sav prihod doniramo Maloj ligi protiv raka. Obilježavamo Dan ružičastih majica, sudjelujemo u akcijama Crvenog križa Solidarnost na djelu te mnogim drugim akcijama. Cilj nam je promovirati i kod učenika pobuditi poduzetnički duh, ekološku osviještenost, ali i solidarnost i suosjećanje.

 
Voditeljica učeničke zadruge Tilia: Danijela Bakovljanec

Naziv učeničke zadruge: UZ Tilia
Naziv odgojno-obrazovne ustanove: OŠ Prof Blaž Mađer Novigrad Podravski                                 
Adresa odgojno-obrazovne ustanove: Gajeva 17a, 48325 Novigrad Podravski
T: 048/832-140                    
F: 048/832-140              
Mail: ured@os-bmadjera-novigrad-podravski.skole.hr
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.